Verhalenverteller, Pastor en Ethica

Mijzelf de vraag stellen waar ik anderen altijd toe uitnodig: waar voel je je toe geroepen? Wat een lastige vraag! Ik ben huiverig om mijn antwoord in woorden te vangen. Iets zwart op wit zetten wordt vaak zo massief. Het legt vast wat eigenlijk altijd in beweging is.

Op mijn 27ste werd ik dominee in een verpleeghuis voor mensen die leden aan dementie of een ander psychisch ziektebeeld. Het was niet de baan die ik voor ogen had gehad toen ik theologie ging studeren. Het kwam op mijn pad en ik begon er aan zonder te weten wat ik daar zou kunnen of willen betekenen. Het verpleeghuis werd mijn beste leerschool.

Ik zag verwarring, pijn en verdriet maar leerde vooral dat een mens niet samenvalt met wat hem of haar overkomt of beperkt. Ik merkte dat ik alleen iets kon overbrengen als ik de taal van de ander sprak. En ik raakte gefascineerd door de manier waarop we elkaar zorg of hulp proberen te bieden.

Nu, 33 jaar later, is dat nog steeds wat mij drijft. Ik wil vertellen wat mensen mij hebben laten zien aan veerkracht en liefde. Ik wil helpen zoeken naar bronnen van hoop en vertrouwen. En waar ik kan, het gesprek aangaan over hoe we goede zorgverleners kunnen zijn.

Caro Houtkoop

caro3.JPG