Kwaliteit van zorg heeft een naam …

Tijdens een symposium over ‘eigen regie’ in de zorg, nam een oudere heer het woord. Hij had vele jaren voor zijn vrouw gezorgd. Eerst thuis, later in het verpleeghuis. Zijn vrouw is overleden maar hij maakt zich nog steeds sterk voor de zorg. Als lid van een cliëntenraad. En door zijn ervaringen te delen op bijeenkomsten voor zorgverleners. Bij een enquête over wat kwaliteit van zorg was, zo vertelde hij, had een bewoner geen rijtje criteria aangevinkt maar de naam van een verzorgende ingevuld. Zij belichaamde voor hem Goede Zorg.

Als je zorg geeft, ben je zelf het meest belangrijke instrument. Wees daar zuinig op. Geef aandacht aan wat je zelf nodig hebt om iets voor anderen te kunnen betekenen. Hulp nodig?       

 

Kwaliteit van zorg is relatief …

Zorg bieden is een kunst. Of je dat nu als professional of als mantelzorger doet. Want om zorg te dragen voor iemand moet je je kunnen afstemmen op wat voor die ander belangrijk is. Waar wil hij mee geholpen worden? Waar doe je haar een plezier mee. Dat is voor ieder mens anders. Het is gerelateerd aan onze normen en waarden.

Wil je meer zicht krijgen op wat voor jezelf (of voor jullie als zorgteam) van waarde is of wil je leren hoe je het gesprek aan kunt gaan over normen en waarden in de zorg en hulpverlening, klik dan hier om te zien hoe ik daarbij kan helpen.

Kwaliteit van zorg is van betekenis zijn …

Samen met twee collega’s heb ik een psychosociale interventie ontwikkeld, om het welzijn van mensen die zorg nodig hebben, te verbeteren en het werkplezier van zorggevers te vergroten. Nieuwsgierig? Klik hier.